Tagi hírek

Új bejelentési kötelezettség a Magyarországra behozott mezőgazdasági termékeknél

09/05/2024

Szigorú szankciók az előírás megsértéséért

Április 16. óta számos mezőgazdasági termék Magyarországra történő behozatalát előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH).  A regisztráció, amit egy online portálon keresztül kizárólag magyar nyelven lehet elvégezni, jelentős adminisztrációs terhet ró az érintett szállítókra.

A rendelet részletesen:

Jogalap: 2024. április 11-én kelt 80/2024 (IV. 11.) Kormányrendelet, hatályos 2024. április 16-tól.

Az előírás többek között a hús-, zöldség-, gabona- (kivéve vetőmag), tojás-, liszt-, repce- és napraforgómag- és olaj-, valamint borszállításokat érinti. A Magyarországon keresztül történő tranzitszállításokra és a magánfogyasztásra szánt kis mennyiségekre a rendelet nem terjed ki.

A bejelentést az eladónak vagy a szállítónak/szállítmányozónak egy formanyomtatványon kell megtennie magyar nyelven, legkorábban 30 nappal, de legkésőbb 24 órával a behozatal előtt. A bejelentésben többek között a következőket kell feltüntetni:

  • eladó adatai
  • címzett adatai
  • az áru mennyisége és minőségi jellemzői
  • az áru aktuális piaci értéke
  • származási ország
  • a behozatal tervezett időpontja (legkésőbb a bejelentés időpontját követő 30 napon belül)
  • a tehergépkocsi tulajdonosa és rendszáma vagy a vasúti pályaszám.

A bejelentésről szóló igazolást a szállítmányozónak a szállítást kísérő dokumentumokkal együtt magánál kell tartania. Ugyanazon termék többszöri behozatala (30 napon belül) egy nyilatkozatban is bejelenthető.

A szabályok betartását a rendőrség és az adó- és vámhatóság (NAV) ellenőrzi, a szabálysértésekért akár az áru értékének 40%-áig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható.

A gazdaság szereplői bírálják az új szabályozást

A bejelentési kötelezettséget a belső piac szempontjából való jelentősége ellenére nem jelentették be előzetesen az EU-nak, és sértheti a belső piaci szabályokat. Ezenkívül a rendelet több fogalma nincs pontosan definiálva ("piaci érték", "minőségi jellemzők"), ami eltérő jogi értelmezésekhez vezethet. Végezetül a bejelentés olyan adatokat ír elő, amelyeket de facto már szinte minden szállításra vonatkozóan meg kell adni az EKÁER rendszer (tehergépjárművel végzett szállítások elektronikus jelentési rendszere) keretében. A DUIHK jelenleg azon dolgozik, hogy ezekre a kérdésekre a belső piaccal összhangban lévő megoldás szülessen.

Ha a regisztrációval kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon kolléganőnkhöz, John Kornéliához (john(at)ahkungarn.hu).